Waarom verantwoorde kerstgeschenken geven?

Maatschappelijk verantwoorde kerstpakketten vallen onder geschenken in overeenstemming met bepaalde principes van het MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Bedrijven die partner zijn van MVO Nederland, zetten zich in voor duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. De kerstpakketten in deze selectie, zijn kerstpakketten die geen of nauwelijks een slechte invloed hebben op mens en milieu. De kerstpakketten worden samengesteld op basis van leveranciers die duurzame producten kunnen leveren en maatschappelijk bewust zijn. 

Kerstmis draait om gezelligheid en anderen een goed gevoel bezorgen. Werknemers hechten vaak veel waarde aan het ontvangen van een verantwoord kerstgeschenk. Dit soort kerstgeschenken vergroot de betrokkenheid van het personeel met betrekking tot Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen van de organisatie. 

Extra kerstnieuws: Een passend cadeau voor jouw hond met een petbox

Wat is er vaak te vinden in verantwoorde kerstpakketten

In verantwoorde en duurzame kerstpakketten zijn hele lekkere voedingswaren en producten te vinden, maar aan wat moet je dan allemaal denken? 

  • De meest bekende kerstpakketten bestaan uit voedingswaren. Hier hebben de verantwoorde en duurzame kerstpakketten ook op ingespeeld met biologische producten. Hierbij kun je denken aan fairtrade chocolade en biologische lokale producten, zoals jam en honing. 

  • Op dit moment gaan er steeds meer mensen vegetarisch of veganistisch leven. Dit is in veel kerstpakketten ook al terug te zien. Er zitten in deze pakketten vaak veganistische chocolade, glutenvrije producten en plantaardige snacks. 

  • Milieuvriendelijke kerstpakketten: Deze kerstpakketten kunnen producten bevatten die op een milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd, of verpakkingsmaterialen bevatten die recyclebaar of herbruikbaar zijn. 

  • Lokale ambachtelijke producten horen ook in dit rijtje thuis. Deze lokale producten kunnen zelfgemaakte kaas, regionale lekkernijen of ambachtsbieren bevatten. 

  • De duurzame producten zijn ook veel terug te vinden in de pakketten tegenwoordig. Hierbij kan gedacht worden aan herbruikbare flessen die C02-neutraal geproduceerd zijn, herbruikbare boterhamzakjes die je zelf goed kan schoonmaken, producten gemaakt van bamboe en nog veel meer. 

  • Van sommige kerstpakketten wordt er een deel naar goede doelen gedoneerd. Dit draagt bij aan een goede sociale impact.

  • In verantwoorde pakketten kunnen ook gezonde opties voorkomen met biologische producten, gedroogd fruit, noten en andere benodigdheden voor een gezonde leefstijl. 

  • Fairtrade producten dragen bij aan goede arbeidsomstandigheden en ook deze producten zijn terug te vinden in veel pakketten. Dit zijn gecertificeerde producten en de certificering is altijd terug te vinden op de verpakkingen van de betreffende producten. 

  • In sommige gevallen bevatten kerstpakketten informatie over duurzaamheid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, fairtrade producten en gezonde voeding. Deze informatie draagt bij aan de bewustwording in de maatschappij. 

De inhoud van de kerstpakketten kan zoals hierboven te zien is erg verschillen, maar er is dus wel al een ruim aanbod. Mocht je er nu niet uitkomen, zijn er verschillende websites die maatwerk aanbieden, waardoor je zelf al je producten uit kunt kiezen. Let wel op, vaak zitten hier aantallen of bepaalde bedragen aan verbonden.

Terug
Bekijk per categorie
Meest gelezen
Kerstpakketten per provincie